Country House


Location: Cambridgeshire

Aspect: South, South-West Facing

Soil Type: Medium Loam

Existing Features:

This beautiful house and garden was created, from new, on the site of a working stud.

A Multi-functional Garden

The grandeur of the house demanded a garden to match. This needed to be a multi-functional space for a range of activities enjoyed by the client.

A large main terrace allowed easy access to the garden from the many French doors from the house. A separate paved area using sawn stone defined an outside dining area.

A central, wide pathway flanked with lavender created a strong line that extended out across the formal garden to the edge of the parkland beyond. The lavender provided strong bands of deep colour and wonderful scent throughout the summer.

Designed For Relaxation

To the east of the garden, the swimming pool formed the key feature of this outdoor ‘room’ area.

More sawn stone provided a simple, elegant surface and clipped evergreen hedges provided the framework and backdrop for the planting within. This space was designed for optimum relaxation with sun loungers and smart outdoor sofas, creating a feeling of easy outdoor living.

A striking feature of this area was the ‘Dark Planet’ sculpture by David Harber which was lit internally and provided an arresting feature day and night.

Formality And Symmetry

The formality and symmetry in the layout of the new garden mirrored the classic and elegant lines of the house. As part of the overall design, my client’s style and taste were harmoniously woven to reflect their wishes for this stunning Cambridgeshire home.

Why I Loved Working on this Design  

This house was a wonderful modern replica of an old build – a perfect blend of modern and traditional. My client wanted a ‘sense of establishment’ from the word go and designing this from scratch was superb. My inspiration for this garden design was the rural nature of the property set in the glorious Suffolk countryside. I was able to blend the garden with the landscape beyond and, as in the house, create ‘rooms’ where you transitioned from each via walkways and pergolas.

I used lighting throughout the garden to highlight the different elements, bringing it to life not only in summer but also in winter. When it gets dark, the lighting creates a link from the garden to the house, bringing you inside, no matter what the season. I was particularly pleased with the balance I achieved in the front garden, incorporating the circular turning area with an elegant water feature and lighting. This hint of modernity was simple, subtle, and refined.

Contact