Essex Family Home


Location: Essex

Aspect: South Facing

Existing Features:

The garden was developed as part of a new house build project and was designed to reflect the contemporary style of the interior space.

A Family Garden With Glorious Views

Situated in the Essex countryside with glorious views, the overall design exploited its position by carefully framing the views and blending the new garden seamlessly into the landscape beyond.

As it is a family garden, the client was keen to have a large open lawn area where they could enjoy family activities, games and sports.

The Paving, Decking And Lighting

High quality sawn granite paving provided a clean, contemporary and stylish terrace in silver-grey which helped cool this sun-trap in the summer months.

The paving was dissected by bands of hardwood decking, giving a sense of direction and separation within the larger space.

The striking lighting scheme created by David Atkinson Lighting Design added interest and contemporary style, providing another dimension to the garden after dark.

Why I Loved Working on this Design  

This was a new build with a contemporary interior and my clients wanted a contemporary outdoor space to link the main house with the guest accommodation and offices in the adjoining barn. I took my inspiration from the materials used in the exterior of the house, including the grid pattern of the timber beams. With this in mind, I created a series of paved terraces which could be accessed from all the different doors with a detailed grid and decking detail.

The grey colour complemented the black weatherboarding that covered the exterior of the house – the two colours balancing any dazzling bright sunlight. It also showed off the different green textures of the plants. My favourite part was the water feature. I chose to combine some textured stone cladding with smooth paving and timber to create a water shoot which was lit from different angles, providing lots of movement.

Contact